Højere økologisk egenproduktion af protein med tidlige kløversorter

Højere økologisk egenproduktion af protein med tidlige kløversorter - SEGES Projektsitet
Dette projekt medfinansieres af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Fødevareministeriet.
Dette projekt medfinansieres af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Fødevareministeriet.

KlØko vil bidrage til, at økologiske mælkeproducenter kan øge egenproduktionen af protein på bedriften ved at forbedre proteinindholdet i kløvergræs.

Kløvergræs er den mest betydende økologiske afgrøde, da den dyrkes på ca. 1/3 af det samlede dyrkede økologiske areal, og hos mælkeproducenter udgør den som minimum 60 pct. af sædskiftet. Udbytte og kvalitet i kløvergræsset er af afgørende betydning for den enkelte mælkeproducents økonomi, men også for den samlede økologiske produktion, da kløvergræs er motoren i ethvert økologisk sædskifte.

Formålet med KlØko er at finde og forædle sorter af kløver, der har en tidligere vækst i foråret, således at kløveren kan bidrage med mere protein i første slæt, som derved får en højere værdi som foder.

I projektet vil forskel i hvid- og rødkløversorters tidlighed i foråret blive undersøgt under økologiske dyrkningsforhold. Der fokuseres på betydningen af tidlighed for udbytte og proteinindhold. Denne viden kan landmanden anvende i forbindelse med sortsvalg indenfor kløver, og den vil blive brugt i det forædlingsprogram for hvidkløver, som påbegyndes i projektet. Forædlingsprogrammet vil resulterer i nye sorter med tidlig forårsvækst 4 år efter projektperioden ophør.

I det eksisterende forædlingsprogram for hvidkløver vil ca. 4500 enkeltplanterne blive vurderet i forhold til deres tidlighed, og de vil danne grundlag for den videre forædling. Forædling af kløver er ekstra tidskrævende, da afprøvning af sortens egenskaber tager 3 år.

Artikel i Økologisk Nyhedsbrev
Oversigt over forsøgsplan og enkeltforsøgsresultater 2015.

© 2021 - SEGES Projektsitet